Qui som

El Brogit

 

 

El COL·LECTIU EL BROGIT és una entitat cultural, sense ànim de lucre, fundada el 1980 a Castellbell i El Vilar, a la comarca del  Bages.

Origens

L’entitat va sorgir arrel de les inquietuds d’un grup de persones  interessades en la difusió de la cultura local, la comunicació entre els diversos nuclis que integren el municipi i la divulgació d’estudis històrics del poble.

EL naixement de l’entitat s’ha de situar en el marc històric de l’efervescència política, social i cultural que es va viure en els primers anys del règim democràtic, quan les institucions s’estaven iniciant en el seu paper de construir un nou país, en el marc de la llibertat.

Inquietuds

L’objectiu del col.lectiu de persones que van fundar l’entitat va ser la divulgació de notícies locals a nivell també local, per tal de donar a conèixer el que passava i el que havia pasta. En definitiva, alimentar culturalment la personalitat del poble, donant a conèixer als ciutadans les seves histories, el seu passat, el seu dia a dia… Aquesta divulgació es va fer a través de la creació d’un periòdic mensual que es va batejar com EL BROGIT, pel doble sentit d’aquest nom, que semànticament significa remor, sorollet, xiu-xiu, … i d’altra banda, és la denominació d’un lloc emblemàtic del municipi, on neix una deu d’aigua important, que fa molt de brogit quan brolla.

El Periòdic

EL BROGIT és una publicació que editem cada mes (excepte agost) des  del gener de 1980.

Surten 11 números a l’any.

En el mes de juliol de 2006 va surtir al carrer el número 300.

El periòdic es distribueix per mitjà de subscripció anual i es reparteix a domicili o s’envia per correu .

Fitxa tècnica

Domicili social: Avda. Pare Claret,   08296 CASTELLBELL I EL VILAR –Bages-

Entitat registrada amb el número  en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Entitat co-fundadora de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

EL BROGIT és una publicació catalana, escrita en l’idioma català, d’àmbit local i de continguts informatius i culturals.

Va ser fundat el 1980 per un  grup de persones, desitjoses d’investigar i divulgar la història local, i contribuir a la integració dels nuclis del poble a través d’un nexe comú com és un periòdic en el qual tothom en pot ser autor i protagonista i veure-hi reflectida la seva vida quotidiana.

Per dur a terme la tasca es va crear l’entitat sense ànim de lucreCOL·LECTIU EL BROGIT. En la redacció i confecció del periòdic hi treballem un reduït nombre de  persones, de forma totalment altruista, de manera vocacional i  per tal de donar un Servei informatiu i cultural a la població, que d’altra manera no existiria.

Al llarg dels 40 anys d’existència continuada -i només interrompuda per la pandèmia de la Covid-19-, cada mes EL BROGIT s’ha convertit en un referent local, en una eina de consulta obligatòria per conèixer la història de l’últim quart de segle i en una publicació esperada per tothom, per tal de saber què passa als barris i què diu l’Ajuntament, entre d’altres coses.

Paral.lelament també aprofitem la nostra base de dades informativa i els nostres excedents dineraris per editar llibres amb informació monogràfica de caire local.